menu

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Παλιουριάς Γρεβενών (7-5-2013)

-Ο ναός του Αγίου  Γεώργίου ήταν πολιούχος στον  οικισμό «Ζμηάτζι Απανοχώρι» με εκκλησίες τον Άγιο Αθανάσιο και την Αγία Παρασκευή.
-Στο εσωτερικό της δυτικής  εξόδου προς τον νάρθηκα και κάτω από την παράσταση της Κοιμήσεως ......
της Θεοτόκου υπήρχε η επιγραφή
 «ΙCΤΟΡΗΘΗ Ο ΘΕΙΟC ΚΑΙ ΠΑΝCΕΠΤΟC/ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΑΛΛΗC ΝΑΟC ΟΥΤΟCΤΟΥ/ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ  ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟC/ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ. ΔΙΑ/CΥΝΔΡΟΜΗC ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΥΛΑΒΕ/CΤΑΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΑΤΩΝ/ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗ/CΥΝΔΡΟΜΗ. ΕΠΙ ΕΤΟΥC   ΖξΒ΄. ΧΕΙΡΙ ΑΛ/ΞΙΟΥ ΤΟΥ ΙCΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΥ»
-Δηλαδή  7062 από κτίσεως κόσμου και 1554 από  τη γέννηση του Ιησού Χριστού.
-Ο ιστοριογράφος Αλέξιος σε σχετική επιγραφή του αναγράφει ως  χρονολογία της ιστορήσεως του ναού Αγίου Γεωργίου «Απανωχώρι 1554».  Και είναι η παλαιότερη από όλους τους ναούς της Φιλουριάς.

-Όλες οι πλευρές του ναού  καλύπτονταν με αγιογραφίες (1753-1754) η εργασία των οποίων ήσαν μάλλον Παλαιολόγειος τεχνοτροπία. 

-Το 1970 κάτοικοι του χωριού ανοικοδόμησαν στην ίδια θέση ομώνυμο ναό και αξίζει ένα μεγάλο εύγε σ’ αυτούς, διότι κατά την  ανοικοδόμηση του νέου ναού διατήρησαν και σώζονται μέχρι και σήμερα  στο ιερό βήμα, σχεδόν ανέπαφες οι παραστάσεις (Πλατυτέρα των Ουρανών  και άνωθεν αυτής Αγίου Γρηγορίου – Αγίου Βασιλείου – Αγίου Χρυσοστόμου – Αγίου Αθανασίου) με τις οποίες θα συνεχίζονται οι μαρτυρίες και τα έργα του ιστοριογράφου Αλέξιου.

-Στη συνέχεια με τις  δωρεές των κατοίκων αγιογραφήθηκε και ο υπόλοιπος ναός.

-Σήμερα (7-5-2013) έγινε η θεία λειτουργία, διότι χθες ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου (η οποία μεταφέρθηκε από 23 Απριλίου λόγω Πάσχα), ο παπα - Δημήτρης είχε υποχρεώσεις σε άλλο χωριό.

-Ακολουθούν εικόνες.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *