menu

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Καραμήτρου - Μεντεσίδη Γεωργία (Δρ. Αρχαιολόγος, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων)

Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Scuola Nazionale di Archaeologia της Ρώμης, και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα στον Νομό Κοζάνη αρχικά, από το 1983,και Διευθύντρια των ανασκαφών Αιανής και 

από το 2004 Διευθύντρια της Λ΄ Εφορείας  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αιανή και την περιοχή ευθύνης τους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών.

 Σε μια περιοχή παραμελημένη και ανερεύνητη έθεσε αμέσως σε εφαρμογή ένα επίμονο πρόγραμμα διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης με δεκάδες σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, παράλληλα με τον εντοπισμό νέων αρχαιολογικών χώρων, την εκτεταμένη περισυλλογή τυχαίων ευρημάτων, την κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, την προστασία με περιφράξεις και στέγαστρα, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών, την ανάδειξη και αξιοποίηση, την καταγραφή, την συντήρηση, τις μελέτες και δημοσιεύσεις.
            Ανασκαφέας του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Αιανής έφερε στο φως και αναδεικνύει με δημοσιεύσεις, διαλέξεις, ντοκιμαντέρ, τα πολύτιμα ιστορικά αυτά στοιχεία, όχι μόνον στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό, το οποίο μπορεί πλέον να επισκεφθεί τους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους της αρχαίας πόλης και της νεκρόπολης. Αποκορύφωμα των προσπαθειών της αυτών αποτελεί η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, έκτασης 4.500 τ.μ., στο οποίο, εκτός της έκθεσης, λειτουργούν άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης και πραγματοποιούνται πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στα πλαίσια του κοινωνικού ρόλου της αρχαιολογίας, που θέλησε παντοιοτρόπως να αναδείξει, θέσπισε διάφορες εκδηλώσεις, όπως ο Δρόμος Απολλοδώρου, προς τιμήν του αρχαίου Αιαναίου αθλητή και τις πορείες με Ιππείς στα ίχνη αρχαίων ιστορικών διαδρομών. Καρπός και στόχος αυτών των πορειών είναι αφενός η ψυχαγωγία και η άθληση και αφετέρου η διερεύνηση της επικοινωνίας της Άνω με την Κάτω Μακεδονία, στοιχεία των οποίων έχει δημοσιεύσει.
            Επί πέντε χρόνια (1996-2001) διεύθυνε με καθημερινή εποπτεία και ανάληψη πάσης φύσεως καθηκόντων, τις 15 σε αριθμό και μεγάλες σε έκταση (περίπου 70 στρέμματα συνολικά) σωστικές ανασκαφές, που επιβλήθηκαν από την κατασκευή των οδών του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στον Νομό Κοζάνης, της Εγνατίας Οδού και καθέτων αξόνων. Το 2004, πρώτος χρόνος λειτουργίας της Λ΄ ΕΠΚΑ, σηματοδοτήθηκε από την έναρξη της δεύτερης φάσης των μεγάλων σωστικών ανασκαφών που επιβάλλονται από τα μεγάλα δημόσια έργα και στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών. Τα έργα αυτά, πολλά και πολύμορφα, όπως κατασκευή οδικού δικτύου, λιγνιτωρυχεία και φράγματα της ΔΕΗ Α.Ε., αγωγοί ύδρευσης και τηλεθέρμανσης, επιβάλλουν έκτοτε τη διενέργεια μεγάλου αριθμού (από δέκα έως είκοσι) σωστικών ανασκαφών ετησίως και μάλιστα εκτεταμένων, με απασχόληση προσωπικού που φθάνει και ξεπερνά τα 900 άτομα.
            Πλήθος μελετών και άρθρων της σε ελληνικά και ξένα περιοδικά έχουν ως θέμα τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με ιστορικά συμπεράσματα, τα οποία έδωσαν νέα διάσταση στην ιστορία τόσο της Άνω Μακεδονίας όσο και της υπόλοιπης Μακεδονίας ευρύτερα. Συγγραφέας πλήθους άρθρων και βιβλίων (περί τα 130), όπως των αρχαιολογικών οδηγών της Αιανής, της Κοζάνης και του Βελβεντού, βιβλίων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, καθώς και του δίτομου έργου Βόϊον - Νότια Ορεστίς, Αρχαιολογική Έρευνα και Ιστορική Τοπογραφία. Από το 2010 θέσπισε την ετήσια επιστημονική συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στην Άνω Μακεδονία, τη οποίας εκδόθηκε ήδη ένας τόμος πρακτικών. 
πηγή: Μουσείο Αιανής

Σημείωση: 
-Η κ. Καραμήτρου - Μεντεσίδη  Γεωργία, είναι  ο άνθρωπος - επιστήμονας που με υπομονή και επιμονή κατάφερε να πείσει και τους πιο δύσπιστους,  ότι κατά μήκος του Αλιάκμονα  και συγκεκριμένα στις περιοχές Παλιουριά, Παναγιά, Νεοχώρι, Δήμητρα,  Ελάτη, υπήρχε πολιτισμός τον 5ο και 4ο π.χ. αιώνα.  Με τις ανασκαφές που έγιναν το 2006 και 2007 (Κεραμαριό - Αγία Κυριακή - Βρωμονέρια - 'Αγ. Κων/νο, Λογγά) δικαιώθηκε περίτρανα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα πάρα πολλά, σημαντικά και περιμένουμε την έκθεσή τους στο Μουσείο Αιανής.
-Την ευχαριστώ θερμά για ότι  πρόσφερε στον τόπο μας.-
opaliouriotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *