menu

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Iερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλιουριάς

-Ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν  του οικισμού «Σμηάτζι κατωχώρι», είναι ισόγειος σχήματος παραλληλόγραμμου, κτισμένος  το έτος 1750 περίπου και από το σεισμό του 1995 υπέστη σοβαρές ζημιές. 
-Ο αγιογραφικός  διάκοσμος είναι αξιόλογος αγνώστου ζωγράφου και περιορίζεται στο ιερό και σε μέρος των πλευρών του κυρίως ναού. 
-Στο τέμπλο υπάρχουν  εικόνες οι οποίες είναι έργα των ↴↴↴ ζωγράφων Σίμου και Ιωάννου. Στη μέση του διαζώματος του τέμπλου άνωθεν της ωραίας Πύλης αναγράφεται «Ανηστορήθη ούτος ο ιερός Τέμπλος κε ανηγέρθη δια συνδρομής κε εξόδου Αθανασίου ιερέως κε κώστα ιερέως κε ιερομόναχοι Αργίρι κε ζίσις έτος 1757 Φεβρουαρίου 26». Στο  αριστερό του διαζώματος επάνω από τη βόρεια Πύλη «1757. Ανηστορήθη ούτος ο τέμπλος της υπεραγίας Θεοτόκου κε αειπαρθένου Μαρίας δια συνδρομής κε εξόδου Κώστα ιερέος. Αθανασίου ιερέος,ιερομονάχοι κε επίλιπι χόρα όλι».

-Η επανάληψη της επιγραφής οφείλεται μάλλον σε διαμαρτυρία των κατοίκων επειδή παραλείφθηκε στην πρώτη  το μνημόνιο «κε επίλιπι χόρα όλι» στην οποία ενδεικτικά μνημονεύονται μόνο τα ονόματα Αργύρης και Ζήσης ενώ στο έργο συνέδραμε όλη η υπόλοιπη χώρα.

-Στην ασπρόμαυρη εικόνα φαίνεται ο ναός, από γάμο παλαιότερης εποχής, και παρατηρώντας την θα δούμε (οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε) ότι η είσοδος είναι δεξιά και όχι στο κέντρο που είναι σήμερα. Επίσης δεξιά του ναού υπήρχε το οστεοφυλάκιο και ακριβώς δίπλα μια μουσμουλιά.-




Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *