menu

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παλιουριά Γρεβενών - Εικόνες (13-4-2015)


-Δευτέρα της Διακαινισήμου σήμερα (13-4-2015) και η Παλιουριά Γρεβενών είχε την τιμητική της, διότι χοροστάτησε

στη αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. ΔΑΥΙΔ......
-Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία "η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται". Στις 07,30΄ έφθασε ο ποιμενάρχης στο προαύλιο  χώρο του πολιούχου Παλιουριάς  Αγίου Νικολάου, με όχημα ένα απλό και παλιό τζιπ Landa, χωρίς  τυμπανοκρουσίες και συνοδεία παρά μόνο με τον οδηγό και το Διάκονο του. 

-Στην είσοδο του ναού τον περίμεναν ο ιερέας του χωριού παπα-Δημήτρης, ο ηγούμενος της Μονής Οσίου Νικάνορα (Ζάβορδα) π. Τιμόθεος και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς  Γεώργιος Κόντος, ο οποίος τον υποδέχτηκε.

-Ακολούθησε η θεία λειτουργία με πλήθος πιστών να γεμίζει ασφυκτικά το ναό, όπου παραβρέθηκαν και ο Βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης και ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος.

-Στην ομιλία του ήταν σύντομος, ουσιαστικός και αναφέρθηκε στο νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου με ιδιαίτερο βάρος στην αγάπη, την ειρήνη και όπως χαρακτηριστικά είπε,  χρειαζόμαστε όλοι, δεν περισσεύει κανένας.

-Μπροστά από την Ωραία Πύλη, αριστερά και δεξιά του διαδρόμου ήταν γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές (τοπικές και ποντιακές) που αποτελούν τον πληθυσμό της Παλιουριάς.

-Κατόπιν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του δώρησε μια χρυσοκέντητη εικόνα με τον Ευαγγελισμό της Παναγίας, ως ανάμνηση για την επίσκεψή του στην Παλιουριά  και στην πίσω πλευρά της έγραφε : 

Εκ μέρους ημών, της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς,  ολοψύχως ευχόμεθα στην Αρχιεροσύνη Σας, Έτη Πολλά και Ευλογημένα.  Δεόμεθα στον Δωρεοδότη  Κύριό μας, να Σας χαρίζει, Υγεία Αδιάπτωτη και Μακροημέρευση και να σας ανταποδίδει εκατονταπλασίως τις θυσίες και τους κόπους της πολύχρονης ευδόκιμης διακονίας σας, ώστε να συνεχίσετε θεοφιλώς και θεαρέστως, να ποιμένετε, ως Άξιος Πιδαλιούχος και Ιεράρχης στην ιερά μητρόπολη Γρεβενών.

Παλιουριά  13—04—2015

Ο πρόεδρος
Κόντος Γεώργιος

Παρακάτω η προσφώνηση: 

Σεβασμιώτατε

Η μικρή κοινωνία του χωριού μας, του οποίου πολιούχος και προστάτες, είναι οι Άγιος Νικόλαος και η Παναγία,  σας υποδέχεται σήμερα με αισθήματα απεριόριστης αγάπης, αφοσίωσης, χαράς αλλά και συγκίνησης.
Σας παρακαλούμε να δεχθείτε σαν ένδειξη ολόθερμης αγάπης και αφοσίωσης με την οποία σας περιβάλλει ο ευσεβής, φιλόνομος, φιλόχρηστος και πιστός λαός της Παλιουριάς να σας εγχειρίσει δι’ εμού ως αιρετού εκπροσώπου του Τ.Σ. της Κοινότητας Παλιουριάς την εικόνα του ευαγγελισμού της Θεοτόκου ως ανάμνηση της προστάτιδας του χωριού μας που μας έχει υπό την σκέπη της πάνω από το θρόνο της στη Μπουνάσια.
Σεβασμιώτατε πολλά τα έτη σας υγιεινά και σωτήρια. 

-Με ένα πλατύ καλοσυνάτο χαμόγελο, πρόσφερε μαζί με το αντίδωρο στους πιστούς και ένα κόκκινο αυγό λόγω της ημέρας.

-Στην  έξοδο του ναού τον περίμεναν οι κάτοικοι να του σφίξουν το χέρι και να πάρουν την ευλογία του. 

-Η γυναικεία  χορωδία του χωριού τραγούδησε τρία πασχαλιάτικα τραγούδια και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κώστας Κυριαζίδης του πρόσφερε εκ μέρους των κατοίκων ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα (κρασί,τσίπουρο,όσπρια, ζυμαρικά κλπ).

-Τσούγκρισε αυγά και ευχήθηκε σε όλους υγεία, αγάπη και ειρήνη.

-Στη συνέχεια μετέβη για ένα καφεδάκι σε κατάστημα του χωριού και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον τόπο μας και ανήκουν στην αρμοδιότητα της Μητρόπολης Γρεβενών.
Προσωπικά τον ρώτησα ότι θέλουμε να δούμε και να προσκυνήσουμε την εικόνα του Ευαγγελισμού από το μοναστήρι της Μπουνάσιας, που φυλάσσεται στη Μητρόπολη. Μου απάντησε ότι επειδή είναι νέος Μητροπολίτης Γρεβενών, θα δώσει εντολή ν' αναζητηθεί στο αρχείο και όχι μόνο θα τη δούμε αλλά μια φορά το χρόνο θα την φέρνει στην Παλιουριά για προσκύνημα των πιστών όχι μόνο του χωριού αλλά και της ευρύτερη περιοχής.

-Στη συνέχεια ανεβήκαμε στη Μπουνάσια να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας Μπουνάσιας. Φθάνοντας στο μοναστήρι μαγεύτηκε από τη θέση που βρίσκεται και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο ναό και ενημερώθηκε για την κλοπή του τέμπλου. Επισκέφθηκε και τους υπόλοιπους χώρους, που δυστυχώς σώζεται μόνο το 1/4 της αρχικής κτιριακής κατασκευής. 
Το ενδιαφέρον του για το μέλλον της Μονής φαινόταν στην έκφραση του προσώπου του και υποσχέθηκε ότι σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς θα προσπαθήσει να δώσει ζωή (προσέλκυση μοναχών/χές), και ανασυγκρότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων σ' αυτό το θρησκευτικό μνημείο. 

-Μας αποχαιρέτησε με τις καλύτερες ευχές και με την υπόσχεση ότι σύντομα θα μας ξανάρθει.-

opaliouriotis.gr




















































2 σχόλια:

  1. Αξιος ο Σεβασμιωτατος μητροπολιτης μας κ.Δαυιδ.Αξιος και εσυ αγαπητε Στεργιο για την προβολη της επισκεψης του στην Παλιουρια.Χριστος Ανεστη ,Χρονια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11:23

    Αγαπητέ Στέργιο
    Αυτές τιε μέρες βρισκόμαστε για το Πάσχα στην Ελβετία.
    Χάρη στις δημοσιεύσεις σου όμως είναι σαν να είμαστε κει εμείς εκεί.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις προσπάθειες που κάνεις να ενημερώνεις τους απανταχού Παλιουριώτες
    Με εκτίμηση
    Σοφία Εκουτσόγλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *