menu

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Επίσκεψη στη Μονή Ζάβορδας και Ευαγγελίστριας

-Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών συμμετέχοντας στην πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και
Θρησκευμάτων «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ», σε συνεργασία με το  Δήμο Δεσκάτης διοργάνωσε χθες (06-.....
06-2015) εκπαιδευτικό πρόγραμμα και αρχαιολογικές περιηγήσεις στη Ι.Μ. Οσίου Νικάνορα (Ζάβορδα) και Ι.Μ. Ευαγγελίστριας Παλιουριάς.
-Η εκκίνηση έγινε από την πλατεία της Παλιουριάς στις 10.30' και η μεταφορά με λεωφορείο του Δήμου Δεσκάττης.
-Συμμετείχαν η Αρχαιολόγος κ. Δημάκη Σοφία, προϊσταμένη της νέας Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Ν. Γρεβενών με τους συνεργάτες της (δύο αρχαιολόγους και ένα συντηρητή), ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Καραστέργιος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουριάς Γεώργιος Κόντος, ο πρόεδρος ΔΕΠΑΠ Νικόλαος Τζιώλας, ο υπάλληλος της αρχαιολογίας Ιωάννης Ρίβας κ.ά.

-Φθάσαμε στη Ζάβορδα και  στην είσοδο της Μονής μας υποδέχθηκε ο νέος Ηγούμενος, πατέρας Σεραφείμ και αφού μας καλωσόρισε με ένα πλατύ χαμόγελο, ενημέρωσε τις γυναίκες ότι επανήλθε το άβατο στη Μονή. Στη συνέχεια οι μεν γυναίκες  μετέβησαν και μας περίμεναν στο νότιο μέρος της Μονής  όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Μηνά. 
-Εμείς εισήλθαμε στο εσωτερικό της Μονής και ο Ηγούμενος μας ξενάγησε στο χώρο αρχίζοντας από το καθολικό.  Στη συνέχεια στην τραπεζαρία όπου υπάρχουν αγιογραφίες που χρειάζονται συντήρηση και ακολούθως  στο βαγεναριό όπου υπάρχουν δύο τεράστια βαρέλια που χωράνε συνολικά 25 τόνους κρασί. 

-Η κ. Δημάκη μας γνώρισε ότι ο γνωστός αγιογράφος Φράγκος (Φραγκίσκος)  Κατελάνος αγιογράφησε μέρος του καθολικού και συγκεκριμένα την εικόνα του Οσίου Νικάνορα χωρίς φωτοστέφανο, και πρόκειται για την πρώτη εικόνα του Οσίου μετά την κοίμησή  του και της οποίας μας δώρησε από ένα αντίγραφο. Για το αν η εικόνα αυτή είναι ή όχι έργο του Καπελάνου ο Ηγούμενος το ερευνά και το εξετάζει ακόμη. 

-Έγινε συνομιλία Ηγουμένου και Αρχαιολόγου για θέμα αρμοδιότητός των, σχετικά με την λειτουργικότητα της Μονής και μελέτες για προγενέστερα κατασκευαστικά λάθη. Επίσης αναφέρθηκε για την ανακατασκευή  του παρεκκλησίου του Τιμίου Προδρόμου (εκεί που είναι ο τάφος του Οσίου) το  οποίο καταστράφηκε και υπάρχει ένα μέρος με αγιογραφίες.
-Δεν θα σταθώ στην ξενάγηση που λίγο πολύ είναι γνωστή, απλά να πω ότι ο νέος Ηγούμενος ήξερε σπιθαμή προς σπιθαμή  όλο το Μοναστήρι και όλους τους θησαυρούς του, λες και ήταν χρόνια σ΄αυτό.

-Την στιγμή που ήμασταν έξω από τη Μονή και συγκεκριμένα στον Ι.Ν.Αγίου Μηνά, έφθασαν δύο λεωφορεία με προσκυνητές. Σε ερώτησή μου ότι μετά το άβατο ο γυναικείος πληθυσμός δεν θα μπορούσε να δει και να προσκυνήσει το θησαυρό που φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο, μας απάντησε ότι στα άμεσα σχέδια του είναι, και ταυτόχρονα ζήτησε τη βοήθεια της αρχαιολογίας και του Δημάρχου, να κάνει μουσείο που θα εκτίθεται ο παραπάνω θησαυρός και να έχουν άπαντες τη δυνατότητα να επισκεφθούν. Αποστομωτική απάντηση και μας κάλυψε όλους, ίδωμεν !!! 

-Αναφέρθηκαν και στην Ιερά  Μονή Ευαγγελισμού Μπουνάσιας, της οποίας έχουν την επίβλεψη, για τις προχειρότητες που έχουν γίνει. Ενημέρωσαν και το Δήμαρχο ότι τυχόν μελέτη που θα γίνει για τη Μπουνάσια,  να προσφέρει λειτουργικότητα, με κελιά, τουαλέτες, ύδρευση κλπ. ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στις καιρικές συνθήκες της περιοχής, όταν έρθουν μοναχοί για εγκατάσταση στη στη Μονή.

-Στη συνέχεια κατεβήκαμε στη σκήτη (ασκηταριό), μια πολύ καλή εμπειρία για όσους το επισκέφτηκαν πρώτη φορά. Κουραστική η επιστροφή από τη σκήτη αλλά δροσερό νερό και γλυκά που μας πρόσφεραν οι μοναχοί ήταν ότι καλύτερο για ξεκούραση.

-Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και  κατευθυνθήκαμε στον επόμενο προορισμό που ήταν το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Μπουνάσιας. Η διαδρομή και η θέα δεν περιγράφονται με λόγια. Εδώ οι αρχαιολόγοι μας έκαναν μια ενημέρωση για την ιστορία της Μονής, αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν το ζωηρό ενδιαφέρον των επιστημόνων ώστε σύντομα να γίνουν μελέτες για να ενταχθεί σε προγράμματα, να γίνουν οι ανάλογες εργασίες (όπως προαναφέρθηκε) και να επανέλθει η  ευημερία σ΄αυτό το θρησκευτικό μνημείο.-

opaliouriotis.gr





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *