menu

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Αγία Κυριακή σήμερα (7-7-2015) - Θεία λειτουργία στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλιουριά


-Πραγματοποιήθηκε σήμερα (7-7-2015) θεία  λειτουργία  στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και μάλιστα στον προαύλιο χώρο (λόγω ζημιών από το σεισμό του 1995) και διότι ο ναίσκος της Αγίας Κυριακής στην ομώνυμη περιοχή ........
κατακλύσθηκε από τα νερά της νέας λίμνης Ιλαρίωνα.


-Αν και εργάσιμη η σημερινή ημέρα και μάλιστα εποχή που αλωνίζουν αρκετοί πιστοί
παρευρέθηκαν στη θεία λειτουργία. Όπως θα δείτε στις παρακάτω εικόνες αν και ζέστη ηλικιωμένοι με καπέλα, μαντήλια και αυτοσχεδιασμούς προσπάθησαν ν' αποφύγουν τον καυτό ήλιο και παρέμειναν στη θέση τους  καρτερικά μέχρι τη λήξη.

-Γυναίκες του χωριού είχαν ετοιμάσει εδέσματα και καφέ που προσφέρθηκε στους κατοίκους μετά τη λήξη της λειτουργίας.

-Η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατασκευάστηκε το έτος 1750, το τέμπλο 1757 και ήταν ο ναός του οικισμού "Κατωχώρι", ενός εκ των τριών που υπήρχαν τότε στην Παλιουριά.  Από το 1944 που κάηκε από τους Γερμανούς ο Ναός του Αγίου Νικόλαου και μέχρι το έτος 1977 που  έγιναν τα εγκαίνια του νέου (Αγίου Νικολάου) ήταν ο κυρίως ναός της Παλιουριάς.

-Στην Παναγιά (έτσι την αποκαλούσαν) σήμερα όλοι είχαν να θυμηθούν  πάρα πολλές στιγμές από τη ζωή τους γιατί οι μεν μεγαλύτεροι σχεδόν όλοι παντρεύτηκαν σ' αυτή την εκκλησία οι δε νεώτεροι εδώ βαφτίστηκαν και τόσες άλλες αναμνήσεις. Ψιθυριστά μεταξύ τους ο καθένας έλεγε τις δικές του αναμνήσεις.

Θυμάμαι !!!!!!

-Κάθε Κυριακή οι δάσκαλοι μας πήγαιναν στην εκκλησία υποχρεωτικά και ένας μαθητής, μπροστά στην Ωραία Πύλη, από τις μικρές τάξεις έλεγε το "Πάτερ ημών" ενώ το "Πιστεύω" έλεγε μαθητής των δύο τελευταίων τάξεων.

-Μια θύμηση και μάλιστα δυσάρεστη  όταν έφυγε από τη ζωή ο Βασιλάκης Παπαδόπουλος του Λαζάρου (Κουτσολάζαρου) και οι δάσκαλοι μας πήγαν στην παραπάνω εκκλησία όπου έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία του. Μικρά παιδιά τότε και οι μνήμες καταγράφονται "στο σκληρό μας δίσκο" !!!. 

-Δίπλα στην εκκλησία η μουσμουλιά και πίσω από το ιερό μια συκιά που στην καρποφορία τους είχαν μόνιμους επισκέπτες !!!  

-Με πρωτεργάτη τον δάσκαλό μας κ. Ανδρεδάκη Κων/νο μάθαμε να ψάλλουμε τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου και ακόμη στ' αυτιά μου τέτοιες ημέρες ακούγονται οι παιδικές φωνές της Πλύτα Αναστασίας (Τσιάνα), της  Ντατσή Ερμιόνης, της Ζιανού Φανής (Φανίτσα) και του Κώστα Ντατσή (Πητιχούτη) που ήταν οι καλύτεροι !!!

-Ο παπα- Γιάννης (παπά- Βλάχος - λόγω καταγωγής από τα βλαχοχώρια) με την κάτασπρη γενειάδα.

-Δεν θα ξεχάσω τον  πανύψηλο ψάλτη Ντατσή Αθανάσιο (Ντατσονάτσιο) με  φωνή καμπάνα !!!.
-Μετά τη λειτουργία συνήθως οι γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν τοπικά τραγούδια.

-Δίπλα και βόρεια της εκκλησίας υπάρχει η βρύση της Παναγιάς (1935) που εκτός των άλλων ήταν και σημείο αναφοράς για τους νέους της εποχής, με τα σχετικά τσιλιμπουρδίσματα !!!.



Επισημάνσεις:

1) Η εκκλησία (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) όπως φαίνεται στις εικόνες από το σεισμό του 1995 έπαθε σοβαρότατες ζημιές και είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσή της και τα καμπανάκια βαρούν δυνατά !!!, πιστεύω να τ' ακούσουν οι αρμόδιοι όσο είναι νωρίς !!!

2) Υπήρχε η διαβεβαίωση από την ΔΕΗ για κατασκευή νέου ναίσκου της Αγίας Κυριακής και συγκεκριμένα έξω από τα Κοιμητήρια του χωριού, αλλά "κόλλησε" στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση ναοδομίας. Ελπίσω σύντομα να ξεκολλήσει το κάρο της γραφειοκρατείας  και επιτέλους να κατασκευαστεί ο ναίσκος.-



Ακολουθούν εικόνες 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *