menu

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Μέγας Εσπερινός στην Ι.Μ.Ευαγγελίστριας Μπουνάσιας Παλιουριάς (14-8-2015)

-Μέγας Εσπερινός τελέστηκε χθες (14-8-2015) και ώρα 19.00΄ στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας
Μπουνάσιας στην Παλιουριά Γρεβενών, για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πάρα πολλοί πιστοί από τα χωριά της .....
ευρύτερης περιοχής ανέβηκαν στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας  (1.000 μ.), όπως κάθε χρόνο, για ν' ακούσουν ύμνους και να προσευχηθούν στην Παναγία μας.
-Ο ερχομός της Αδελφότητας (μοναχοί) στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα (Ζάβορδα) έφερε και το χαρμόσυνο νέο για το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και όλους μας, διότι ανευρέθη  στο σκευοφυλάκιο της μονής (Οσίου Νικάνορα), μαζί με άλλα κειμήλια, η θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Παναγίας Μπουνάσιας. 
-Η θαυματουργή εικόνα το έτος 1954 παρελήφθη από την Μητρόπολη Γρεβενών και έκτοτε δεν γνωρίζαμε που βρίσκεται.  Σε συζητήσεις με ηλικιωμένους της Παλιουριάς εδώ και χρόνια δεν ήξεραν που βρίσκεται αυτό το κειμήλιο και ο καθένας είχε την άποψή του. Ένας παπάς την πήρε, την έβαλε σε ένα τορβά και την πήγε στη Μητρόπολη  μαζί με άλλες εικόνες !!. Αυτό που έλεγαν όμως όλοι τους είναι ότι η εικόνα είναι ασημένια, διαστάσεων 40 Χ 30 εκ. περίπου και σε κάθε δύσκολη στιγμή ζητούσαν την βοήθειά της όλα τα χωριά της Φυλουριάς. 
-Από το αδιέξοδο !!!  μας έβγαλε η Αδελφότητα της Ζάβορδας, νέοι πνευματικοί πατέρες που ενδιαφέρθηκαν  αμέσως για την ιστορία των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής. 
-Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας είναι Μετόχι της μονής Ζάβορδας, γνώριζαν ότι υπήρχε η θαυματουργή εικόνα και αναζητώντας την βρέθηκε όπως αναγράφεται παραπάνω στο σκευοφυλάκιο της μονής.
-Στον Μέγα Εσπερινό υπήρχε τόση κατάνυξη  και  γαλήνη, από τους ύμνους που έψαλλαν μοναχοί της Ζάβορδας, η εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών δεν ήταν ότι καλύτερο, γι' αυτό και υπάρχουν μόνο δύο αντιπροσωπευτικές εικόνες.
-Έγινε αρτοκλασία έξω από το ναό και στη συνέχεια περιφορά της θαυματουργής εικόνας που την κρατούσαν εναλλάξ διάφοροι φορείς.
-Στο τέλος ο νέος Ηγούμενος της Ζάβορδας (π. Σεραφείμ) χαιρέτησε τους πιστούς, αναφέρθηκε στην εικόνα και για το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, με λόγια απλά, ουσίας και χωρίς τις κουραστικές (ορισμένων) πολλές φορές ομιλίες !!! Ενημέρωσε τους προσκυνητές ότι στις 22-8-2015 (εννιάμερα της Παναγίας) θα γίνει θεία λειτουργία στο Μοναστήρι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαυίδ. Επίσης γνώρισε στο κοινό ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα φέρνει την θαυματουργή εικόνα και θα γίνεται πλέον θεία λειτουργία στην Ευαγγελίστρια και ελπίζει σύντομα να επανδρωθεί το ιστορικό μοναστήρι με Αδελφότητα (μοναχούς/χές).
-Μοιράστηκε στους παρευρισκομένους φασολάδα (προσφορά του Βλάχου Σπυρίδωνα)  και ρεβίθια (προσφορά του Ζάτσου Ευθυμίου).
-Παρευρέθηκαν πολλοί προσκυνητές απ΄ όλα τα γύρω χωριά και ανάμεσά τους ο Αντιπεριφεριάρχης Γρεβενών Σημανδράκος  Ευ., ο Υπευθ. Αγρ. Αναπτ. Περιφ. Καναβός Κ. ο Δήμαρχος Δεσκάτης  Καραστέργιος Δ., ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παλιουριάς Κόντος Γ.κ.α. 

-Χρόνια Πολλά  και  ευλογημένα !!!
.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *