menu

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ευχέλαιο στην Παλιουριά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ

-Τελέσθηκε χθες (20-4-2016) το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στην Παλιουριά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ. 


Δυο λόγια για το Ευχέλαιο.

-Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενειών γι αυτό και ο Ιερέας εύχεται: «Πάτερ Άγιε, ιατρέ των ψυχών και των σωμάτων... ίασαι τον δούλον Σου... έκ της περιεχούσης αυτόν σωματικής και ψυχικής ασθενείας…»
-Ένα από τα διαδεδομένα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, που δεν ανήκει στην κατηγορία των υποχρεωτικών (εκείνων δηλ. που πρέπει οπωσδήποτε να συμμετάσχει ο πιστός εάν πραγματικά επιθυμεί την σωτηρία του, Βάπτισμα, Χρίσμα. Εξομολόγηση,  Θεία Ευχαριστία) είναι το Ευχέλαιο του οποίου το κύριο συστατικό είναι το λάδι.
-Το λάδι ως υλικό χρησιμοποιήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια ποικιλότροπα. Μ΄ αυτό εχρίοντο οι Βασιλείς και οι αυτοκράτορες πριν αναλάβουν τα καθήκοντα τους. Ακόμα θεράπευαν οι πρόγονοι μας πληγές και διάφορες παθήσεις. Ας θυμηθούμε τον καλό Σαμαρείτη ο οποίος άλειψε τις πληγές του τραυματισμένου με κρασί και λάδι.
Αυτός είναι ο λόγος που όταν τελούμε το Ευχέλαιο βάζουμε στο κανδήλι κρασί και λάδι και όχι νερό ως συνήθως.
-Χαρακτηριστικά σημεία  του Μυστηρίου οι δύο Ευχές δια των οποίων αγιάζεται το λάδι, η συγχωρητική Ευχή μετά το έβδομο Ευαγγέλιο  (επτά είναι τα Ευαγγελικά αναγνώσματα, επτά είναι και οι ευχές)  κατά την ανάγνωση της οποίας γονατίζουμε και με κατάνυξη ακούμε τα λόγια της και η χρίση των παρευρισκομένων με το αγιασμένο λάδι. Με το αλεύρι το οποίο χρησιμεύει για να στέκονται τα επτά κεράκια που ανάβουμε πριν από κάθε Ευαγγέλιο ζυμώνεται ένα πρόσφορο για να τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.
-Η επάλειψη γίνεται από τον ιερέα σε διάφορα μέρη του σώματος και συγκεκριμένα στο μέτωπο, στο πρόσωπο και στα χέρια. Σκοπός του μυστηρίου τούτου είναι  η σωματική θεραπεία του αρρώστου και  η συγχώρηση των αμαρτιών του, αφού βέβαια γίνεται και εξομολόγηση μαζί με το Ευχέλαιο.
-Μετά την τέλεση του Μυστηρίου μπορούμε να κρατήσουμε  το Ευχέλαιο με κάποιο βαμβάκι ή σ’  ένα μικρό μπουκαλάκι και να το χρησιμοποιούμε όταν υπάρχει ανάγκη πνευματική η σωματική.

-Τελευταίως ξέφυγε από τον πραγματικό του σκοπό και τονίζω ότι το Ευχέλαιο ΔΕΝ το κάνουμε:
1) για να μας πάνε καλά τα πράγματα.
2) γιατί έχουμε αναποδιές.
3) για το καλό.
4) γιατί είναι ένας ακόμα λόγος να μαζευτούμε και να καλέσουμε κόσμο, να φάμε και να πιούμε (μετά την τέλεση του -αφού έτσι «βγάλαμε» την «υποχρέωση» και άρα είμαστε εντάξει).
5) για κοινωνικούς λόγους.
6) γιατί έκανε και ο γείτονας.
7) γενικά γιατί έχουμε κάτι σημαντικό (εξετάσεις στο σχολείο, ταξίδι, αγώνα κλπ).-

Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης
opaliouriotis.gr
















1 σχόλιο:

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *