menu

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Παλιουριάς

-Το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας βρίσκεται πάνω σε λόφο βορειοανατολικά άνωθεν του χωριού και πλησίον της περιοχής παλιόχωρας.  
-Το έτος κτίσης είναι άγνωστο, πιθανολογείται την εποχή που ήκμασαν τα Ζημνιάτσια (1750), καθώς αποτελούσε το "ζημιάτσι κατοχώρι"  με τους ναούς του Αγίου Κωνσταντίνου (που σύμφωνα με την παράδοση ήταν από τους πλουσιότερους σε διάκοσμο, αλλά χάθηκε στο έδαφος -τον κατάπιε έλεγαν οι γεροντότεροι- χωρίς να ↴↴↴γνωρίζουμε χρονολογία, βορειότερα της Αγίας Τριάδος και της Κοίμησης της Θεοτόκου.

-Το τέμπλο του ναού (παρακάτω εικόνα)  με τις εικόνες κατασκευάστηκε το 1901 όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή "ΕΓΕΝΑΙ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΒΩΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΣΤΩ ΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1901 ΤΗ 12η ΙΑΝΟΥΡΑΡΙΟΥ"

-Ο αναφερόμενος δωρητής (γιος του ιερέα παπα-Κωνσταντή) ήταν παππούς του Ευάγγελου Παπακωνσταντίνου και κατά προφορική του μαρτυρία (στο Νίκο Παπακωνσταντίνου), ο παππούς του χρημάτισε τότε εκκλησιαστικός επίτροπος του χωριού και έφερε κάποιον αγιογράφο από τα Πριόνια Γρεβενών και με ξύλο λεύκης (λευκάδι) ανακαίνισαν τα τέμπλα της Αγίας Τριάδος, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Γεωργίου.
-Σήμερα  το τέμπλο (φαίνεται στις παρακάτω εικόνες) είναι μαρμάρινο (σκαλιστό), είναι κατασκευή και προσφορά του κ. Τασιόπουλου Γεωργίου, στο οποίο προσαρμόστηκαν και οι αρχικές εικόνες.
-Σε κοντινό σημείο υπήρξε πολύ παλιά νεκροταφείο. Πίσω από το ιερό είχε ταφεί ο παπά-Δημήτρης Καλτσούνης (192..). Το 2004 ανακαινίστηκε, λόγω των εκτεταμένων φθορών που έφερε, από συνεργείο εθελοντών με τη βοήθεια των κατοίκων και το 2008 αγιογραφήθηκε εξ' ολοκλήρου. 
-Λειτουργεί  κάθε χρόνο την τρίτη ημέρα του  Πάσχα (Διακαινησίμου) και την ημέρα της εορτής της, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
-Μετά τη θεία λειτουργία γυναίκες και άνδρες τραγουδούν και χορεύουν πασχαλιάτικα τραγούδια.-


Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *