menu

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Παλιουριάς

-Ο ναός του Αγίου Αθανασίου ανήκε στο οικισμό Ζημνιάτσι Απανοχώρι, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που ιδρύθηκε και είχαν μείνει μόνο ερείπια . Ευτυχώς το έτος 2006 κάτοικοι της Παλιουριάς με μπροστάρηδες τους Χρήστο Κ. Ντατσή  - Δημήτριο Κ. Ντατσή - Αθανάσιο Παπακωνσταντίνου, Μιχάλη Πετσούλα  κ.α. έκτισαν νέο ναό στην ίδια θέση που ↴↴↴ υπήρχαν τα ερείπια του παλιού και σιγά σιγά ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.
-Μετά την ολοκλήρωση και της αγιογραφίας του ναού γίνονται θείες λειτουργίες και άλλα μυστήρια. 
-Επίσης με απόφαση του τοπικού Συμβουλίου ορίστηκε ως ημέρα για το πανηγύρι
της Παλιουριάς  η 2α  Μαΐου, (Άι Θανάσης - ανοιξιάτικος - ανακομιδή των λειψάνων) καθόσον παλαιότερα το πανηγύρι γίνονταν αυτήν την ημέρα και όχι τον Άι - Δημήτρη (26η Οκτωβρίου) που γιορτάζονταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια. 
-Πλέον δεν γίνεται κάποιο πανηγύρι στις 2 Μαΐου όπως αναγράφεται παραπάνω, αλλά κάτι αντίστοιχο στις εκδηλώσεις του Αυγούστου που υπάρχουν και αρκετοί κάτοικοι στην Παλιουριά.

-Μετά τη θεία λειτουργία προσφέρεται φαγητό (συνήθως γίδα ή προβατίνα με μανέστρα), κρασί και διάφορα εδέσματα. Στη συνέχεια τραγουδούν και χορεύουν τραγούδια των ημερών  (πασχαλιάτικα), για την άνοιξη και το περιβάλλον, όπως   "Ψηλά στον Αι Θανάση" - "Μπιήνα" - "Στο Γρεβενό στο Γρεβενό" και αποχαιρετούν την Πασχαλιά  με το  "Ώρα καλή σου Πασχαλιά". Στη συνέχεια κρεμούν χρωματιστές κορδέλες  στα δέντρα και στα βάτα δίπλα στο κιόσκι, που υπάρχει κοντά στο ναό, με θέα το αγαπημένο τους χωριό και τη νέα λίμνη Ιλαρίωνα που μπήκε στη ζωή μας.

Ν' ώρα καλή σου Πασχαλιά
κι πίσου να γυρίσεις
ν' όπους μας άφκεις να μας βρεις
κι ακόμα κι καλύτερα.

Τούτο τον χρόνο τον καλό
τον άλλο ποιος τον ξέρει
για ζούμε για πιθαίνουμε
για σ' άλλον τόπο πάμε.

-Το τοπίο δεν περιγράφεται με λόγια και ο επισκέπτης των λόφων (Αγία Τριάδα - Άγιος Αθανάσιος - 'Άγιος Γεώργιος - Αγία Παρασκευή) που είναι στους πρόποδες της Μπουνάσιας σε γαληνεύει. 


-Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει χώρος πάρκινγκ για τα οχήματα.-

Επιμέλεια: Στέργιος Γ. Παλπάνης

Κλικ στην παρακάτω εικόνα για προβολή του λευκώματος από 2012 μέχρι 2023.-


ενεργό link






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *